Antenatal Hidronefroz
Fetal hidronefroz (Gebelik sürecinde bebeğin böbreklerinin olması gerekenden daha geniş olması) gebeliklerin yüzde 0.6 ila 4.5’inde ortaya çıkan ve ultrasonografi ile tespit edilebilen bir bulgudur.
Fetal hidronefroz her ne kadar büyük çoğunlukla geçici veya klinik olarak önemsiz olsa da, idrar yolu tıkanıklığı (Üreteropelvik bileşke darlığı, Üreterovezikal bileşke darlığı, PUV vd) veya vezikoüreteral reflü (normalde yukarıdan aşağı tek yönlü akan idrarın mesaneden tekrar böbreklere doğru geri kaçması), piyelonefrit (böbrek iltihaplanması) ve böbrek yetmezliği için risk faktörü olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle bebeğin özelliklerine göre doğum sonrası hemen veya bebeğin yaşamının 7-10. Günlerinde değerlendirilmesi gereken önemli bir bulgudur.
Fetal hidronefroz için birçok farklı skorlama sistemi ile fikir birliği olmamasına rağmen, renal pelvik çap (RPD) en yaygın kullanılan skorlama sistemidir. Anne karnında ve doğum sonrası dönem için farklı değerler önem arzetmektedir.
Doğum sonrasında tam zamanında doğmuş bir bebekte 48 saatlik yaşamdan sonra yapılan bir ultrasonografi ile genişlemenin objektif ölçümü yapılır ve aşağıdaki gibi böbreğin pelvisinin ön-arka çapına ve kalikslerin genişlemesine ve renal parankimal incelme olup olmadığına dayanarak bir sınıflandırma yapılır.
- <10 mm – Normal veya hafif hidronefroz.
- 10 ila 15 mm – Orta derecede hidronefroz.
- > 15 mm – Şiddetli hidronefroz; bu bebekler, cerrahi düzeltme gerektirebilecek önemli böbrek hastalığı açısından büyük risk altındadırlar.
Şunu unutmamak gerekir ki bu ölçümlerin yapıldığı US tetkikinin kalitesi de oldukça önemlidir. Bu derecelendirme ve ayrıntılı US bulgularına dayanarak bebeğin böbreğinde genişlemeye neden olan olası hastalığın belirlenmesi için ek tetkikler yapılması veya US tetkikinin belirli aralıklarla tekrarı gerekebilmektedir.
Daha ayrıntılı bilgilendirme için lütfen doktorunuza danışınız.
Tüm bebeklerimize sağlıklı ve mutlu güzel günler dilerim.